Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10082o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Standaryzacja i NormalizacjaKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna rolę norm i standardów, ma ogólną wiedzę na temat systemu standaryzacji i normalizacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie norm, zna podstawy systemu standaryzacji i normalizacji, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami normalizacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej ze standaryzacją i normalizacją.
Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego i normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.
Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm i standardów, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny standaryzacji i normalizacji, idea systemów standaryzacji i normalizacji, zadania i cele standaryzacji i normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych, produkty regionalne i tradycyjne w polskim, europejskim i miedzynarodowym systemie ochrony.Literatura:
1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009
2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003
3. Miesięcznik “Normalizacja” Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń uzyskuje zaliczenie przedmiotu.
Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z dwóch kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest na podstawie średniej ocen.
Uwagi: