ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10083f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Ochrona Środowiska
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Wojciech Dobicki
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zostaje wprowadzony w problematykę ochrony środowiska. Zna zależności między elementami środowiska: litosferą, hydrosferą, atmosferą i biosferą, najważniejsze zagrożenia środowiska w skali globalnej i lokalnej, związane z nimi problemy i ogólne zasady ich rozwiązywania.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia samodzielną, krytyczną ocenę znaczenia problemów ochrony środowiska. Student umie podjąć dyskusję dotyczącą tej problematyki, używając właściwej terminologii i wykorzystując poprawne merytorycznie sposoby argumentowania.

Wymagania wstępne: Wiedza ogólna z zakresu biologii i chemii

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia ochrony środowiska Historyczne aspekty rozwoju myśli ekologicznej. Zasada zrównoważonego rozwoju. Zagrożenia globalne i lokalne dotyczące klimatu, atmosfery, hydrosfery, litosfery, biosfery. Gospodarowanie zasobami. Racjonalne zasady gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej. Ochrona przyrody. Zależności między bezpieczeństwem źywności i środowiskiem

Literatura: 1. Bieszczad S., Sobota J. (red.), Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Wyd. AR Wrocław, 2000, 2004. 2. Karaczun Z., Indeka L., Ochrona środowiska. ARIES, Warszawa,1999. 3. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczowski D. Ochrona środowiska przyrodniczego. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2008. 4. Małachowski K. Gospodarka a środowisko i ekologia. Wyd. Cedetu, 2011 5. Zarzycki R. (red.). Wprowadzenie do inżynierii i ochrony środowiska. Tom.1. WNT, Warszawa, 2007. 6. Ochrona Środowiska, Rocznik Statystyczny. GUS, Warszawa, 2012.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, kolokwium z treści wykładów

Uwagi: