Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10045o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
EkonomiaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Barbara KutkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk ekonomicznych; zna podstawowe prawa i zależności rządzące gospodarką rynkową; posiada wiedzę o różnych typach podmiotów w gospodarce rynkowej i zależnościach pomiędzy nimi; ma podstawową wiedzę dotyczącą pieniądza, inflacji, bezrobocia i cykliczności procesów gospodarczych oraz konsekwencjach zmian z nimi związanych. Umiejętności: Student potrafi analizować i interpretować podstawowe dane rynkowe; potrafi scharakteryzować główne podmioty gospodarcze i wskazać ich znaczenie oraz wzajemne powiązania; potrafi przedstawić przyczyny i skutki zmian zachodzących w równowadze rynkowej; wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania problemów o charakterze ekonomicznym w pracy zawodowej; potrafi prawidłowo interpretować zjawiska inflacji i bezrobocia oraz wskazać sposoby ich ograniczania. Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, umie włączyć się do debat publicznych i projektów społecznych uwzględniających aspekty ekonomiczne.
Wymagania wstępne:
podstawy matematyki
Treści kształcenia:
Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych.
Literatura:
1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań. 2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa. 3. Klimczak B., 2006: Mikroekonomia. Wyd. AE Wrocław. Wrocław.Metody oceny:
końcowe zaliczenie pisemneUwagi: