Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10078f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Wpływ gleby na zdrowotność roślinKierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr inż. Andrzej KocowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student ma wiedzę o bioróżnorodności środowiska przyrodniczego, jego kształtowaniu i ochronie przed niekorzystnymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi. Student pozyskuje informacje z literatury, baz danych, interpretuje je i formułuje wnioski, umie formułować i uzasadniać własne opinie;. potrafi wykonać proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego, wykonuje podstawowe pomiary wielkości chemicznych; potrafi diagnozować i oceniać zagrożenia środowiska powodowane działalnością człowiekaKompetencje:
Student potrafi pracować indywidualnie oraz w zespole, przyjmując w nim różne role; ma świadomość wspólnej odpowiedzialności za zadania realizowane w grupie. Wymagania wstępne:
Zakres wiedzy przyrodniczej na poziomie szkoły średniejTreści kształcenia:
Wpływ gleby na warunki wegetacji roślin. Związek pomiędzy chorobami roślin a właściwościami, składem i budową gleb. Wpływ czynników antropogenicznych na właściwości gleby a następnie na rośliny. Wpływ erozji, degradacji gleb na warunki wegetacji i zdrowie roślin. Opisywanie, przewidywanie i przeciwdziałanie zagrożeniom dla roślin związanych ze stanem środowiska glebowego. Literatura:
Gleboznawstwo – praca zbiorowa red. S. Zawadzki, PWRiL, Warszawa 1999 i kolejne wydania.
Żyzność gleb i odżywianie roślin Lityński T., Jurkowska M., PWN Warszawa 1982.
Chemiczne podstawy żyzności gleb i nawożenia – Fotyma M, Mercik S., Faber A.; PWRiL, Warszawa 1987.
Chemia rolna. Gorlach E., Mazur T., PWN Warszawa 2001.
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach i egzamin końcowy.
Umiejętności: Ocena z pracy na zajęciach laboratoryjnych na podstawie sprawozdań.
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole
Uwagi: