ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10035o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Mikrobiologia ogólna
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 8
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna pozycję drobnoustrojów w świecie organizmów żywych – ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów i wirusów – opisuje zjawisko wzrostu drobnoustrojów i definiuje podstawowe parametry wzrostu – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym – wykazuje się znajomością terminologii mikrobiologicznej. Umiejętności Student zna wyposażenie laboratorium mikrobiologicznym oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z drobnoustrojami – ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów – oznacza liczbę drobnoustrojów w środowisku – przeprowadza analizę mikrobiologiczną powietrza, wody i gleby.

Kompetencje: Shows understanding of microbiological phenomena in nature – is aware of the responsibility for collective performance of tasks in the team – shows responsibility for the received equipment – understands the importance of following hygiene principles connected with a common occurrence of microorganisms.

Wymagania wstępne: Biologia, biochemia

Treści kształcenia: Morfologia, anatomia, cykle życiowe i podstawy systematyki bakterii, promieniowców, drożdży, grzybów strzępkowych i wirusów. Zarys fizjologii drobnoustrojów; odżywianie, oddychanie, wzrost. Interakcje między drobnoustrojami i środowiskiem. Naturalne siedliska drobnoustrojów, ich oddziaływania z innymi organizmami i udział w funkcjonowaniu życia na naszej planecie.

Literatura: 1. Mikrobiologia ogólna, Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Rymowicz W., Robak M., wyd. UP we Wrocławiu, 2008; 2. Mikrobiologia ogólna, Schlegel H.G., PWN, Warszawa, 1996; 3. Życie bakterii, Kunicki-Goldfinger W., PWN, Warszawa 1994; 4. Struktura i funkcje osłon bakteryjnych, Markiewicz Z., PWN 1993; 5. Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 6. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, Singleton P., PWN, Warszawa, 2000; 7. Teoria i Ćwiczenie z mikrobiologii ogólnej i technicznej, Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski B., Sobczak E., Skrypt SGGW, Warszawa, 1996.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: