ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00375o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Prewencja weterynaryjna II (2014/15)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Stefaniak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie: a) definiuje zasady współpracy z hodowcą b) identyfikuje zadania fermowego lekarza weterynarii w obiektach chowu wielkostadnego c) identyfikuje najczęściej występujące problemy zdrowia w stadach bydła, świń, owiec i kóz d) określa podstawowe sposoby zapobiegania i zwalczania biegunek w stadzie bydła i świń; e) określa podstawowe sposoby zapobiegania i zwalczania chorób narządu oddechowego w stadzie bydła i świń 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) potrafi wybrać grupę reprezentatywna zwierząt dla stad zdrowych i problemowych - przygotowanie do monitorowania zdrowia zwierząt w stadzie; b) potrafi monitorować zdrowie zwierząt w fermie wielkostadnej c) potrafi wykorzystać oznaczanie białek ostrej fazy oraz wybranych parametrów biochemicznych krwi, moczu, mleka w monitorowaniu zdrowia stada zwierząt

Kompetencje:

Wymagania wstępne: hodowla zwierząt, żywienie zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, immunologia, etologia i dobrostan, zoohigiena

Treści kształcenia: Program obejmuje pięć bloków tematycznych, omawiających najważniejsze problemy stad zwierząt gospodarskich: 1. Zadania lek. wet. w monitorowaniu zdrowia zwierząt; 2. Odporność zwierząt gospodarskich – szczególny nacisk na problemy odporności noworodków; 3. Straty w chowie młodych zwierząt – przyczyny ze strony przewodu pokarmowego; 4. Straty w chowie młodych zwierząt – przyczyny ze strony narządu oddechowego. 5. Straty w przychówku i stadzie matczynym spowodowane nieprawidłowym żywieniem. Omawiane są najważniejsze problemy zdrowotne w stadach bydła i świń (także wybrane zagadnienia w zakresie owiec, kóz i koni), sposoby zapobiegania i zwalczania w stadzie.

Literatura: 1. Herd Health: Food Animal Production Medicine, Radostits O.M., Leslie K.E., Fetrow J., 2nd edition 1994 2. Large Animal Internal Medicine, Smith B.P. Mosby Inc., 2nd edition 1996 3. Problemy zdrowia narządu oddechowego młodych zwierząt gospodarskich, red. T. Stefaniak , Wrocław 2002.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, kolokwia, opracowania problemów stad; egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy: 60%

Uwagi: Przedmiot trwa dwa semestry- Prewencja I i II.