Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20273o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Statystyka stosowanaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna metody badań naukowych, wymienia rodzaje doświadczeń, definiuje czynniki niepożądane w doświadczeniu, zna zasady planowania eksperymentów, charakteryzuje podstawowe procedury statystyczne do opracowania wyników badań.
Umiejętności:
Student formułuje hipotezy badawcze, planuje i przeprowadza eksperymenty, dobiera właściwe metody pomiarowe, dobiera właściwe procedury statystyczne, prezentuje graficznie wyniki badań, interpretuje wyniki uzyskane z obliczeń statystycznych, formułuje wnioski z badań eksperymentalnych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student ma świadomość wpływu czynników niepożądanych na wyniki badań doświadczalnych, postępuje zgodnie z zasadami prowadzenia prac eksperymentalnych, dba o właściwy przebieg prac doświadczalnych gwarantujący uzyskanie rzetelnych wyników, ma świadomość wpływu właściwej metody statystycznej na wnioskowanie.
Wymagania wstępne:
matematyka, statystyka
Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia wchodzące w zakres doświadczalnictwa. Metody badań naukowych. Planowanie doświadczeń. Układy doświadczalne wraz z analizą statystyczną wyników. Technika prowadzenia doświadczeń. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.
Literatura:
1. Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, PWN 1974. 2. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, PWN 1982.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń rachunkowych, egzamin pisemny.
Uwagi: