Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20271o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Agnieszka KitaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna współczesne problemy przemysłu spożywczego; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje nowe technologie stosowane w przetwórstwie surowców roślinnych; definiuje nowe asortymenty produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego.
Umiejętności:
Student określa właściwości i możliwości zastosowania nowych surowców do produkcji żywności pochodzenia roślinnego; nakreśla kierunki zmian techniczno-technologicznych w procesach produkcyjnych; określa cechy nowych produktów.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych.
Wymagania wstępne:
kierunkowe technologie z zakresu przetwórstwa surowców roślinnych
Treści kształcenia:
Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego: zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka. Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.
Literatura:
1. Krajowe i zagraniczne czasopisma branżowe i naukowe z zakresu przetwórstwa surowców roślinnych; 2. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 3. Katalogi firm produkujących urządzenia dla przemysłu spożywczego.Metody oceny:
wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie egzaminów pisemnych z poszczególnych bloków wykładowych, kompetencje społeczne - zaliczenie bez oceny; ocena końcowa jest średnią z pozytywnych ocen egzaminów cząstkowych.
Uwagi: