ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20271o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Agnieszka Kita
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna współczesne problemy przemysłu spożywczego; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje nowe technologie stosowane w przetwórstwie surowców roślinnych; definiuje nowe asortymenty produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Umiejętności: Student określa właściwości i możliwości zastosowania nowych surowców do produkcji żywności pochodzenia roślinnego; nakreśla kierunki zmian techniczno-technologicznych w procesach produkcyjnych; określa cechy nowych produktów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych.

Wymagania wstępne: kierunkowe technologie z zakresu przetwórstwa surowców roślinnych

Treści kształcenia: Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego: zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka. Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.

Literatura: 1. Krajowe i zagraniczne czasopisma branżowe i naukowe z zakresu przetwórstwa surowców roślinnych; 2. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 3. Katalogi firm produkujących urządzenia dla przemysłu spożywczego.

Metody oceny: wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie egzaminów pisemnych z poszczególnych bloków wykładowych, kompetencje społeczne - zaliczenie bez oceny; ocena końcowa jest średnią z pozytywnych ocen egzaminów cząstkowych.

Uwagi: