ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20272o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Informatyka stosowana
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Boruczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Podstawowe pojęcia z zakresu kryptografii komputerowej. Zastosowanie programu Statistica w doświadczalnictwie. Instalacja oraz obsługa systemu operacyjnego z rodziny Linux. Znajomość zasad pracy w programie LibreCAD – umiejętność tworzenie płaskich rysunków technicznych. Podstawy zastosowania programu ImageJ do analizy cyfrowych obrazów. Umiejętności: Studenci potrafią zabezpieczać kryptograficznie dane przechowywane na różnego rodzaju nośnikach. Potrafią wysyłać zaszyfrowane maile oraz maile z podpisem certyfikowanym. Posiadają umiejętność zastosowania poszczególnych modułów obliczeniowych Statistica do analiz doświadczalnych. Potrafią zainstalować system operacyjny z rodziny Linux, znają jego podstawową obsługę. Potrafią również wykonać rysunek techniczny płaski z użyciem oprogramowania CAD. Potrafią także użyć program ImageJ do podstawowej analizy dowolnego obrazu cyfrowego.

Kompetencje: Student ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności w odniesieniu do korzystania i przetwarzania informacji.

Wymagania wstępne: matematyka, informatyka, statystyka

Treści kształcenia: Bezpieczeństwo pracy – bezpieczeństwo danych: szyfrowanie danych na nośnikach, szyfrowanie poczty, wysyłanie poczty z podpisem certyfikowanym. Przygotowanie oraz przenoszenie danych do Statistica, podstawowe obliczenia statystyczne. Instalacja oraz obsługa systemów z rodziny Linux. Obsługa programu LibreCAD, podstawy tworzenia rusunków płaskich. Obsługa programu ImageJ, podstawy analizy komputerowej obrazów cyfrowych.

Literatura: 1.Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Stanisz A., Kraków 1998; 2. Komputerowa analiza i przetwarzanie obrazów, Tadeusiewicz R., Korohoda P., Kraków 1997

Metody oceny: ocena pracy studentów na zajęciach

Uwagi: