Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10187o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Mechanizacja produkcji zwierzęcejKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józef SzlachtaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Umiejętności:
Potrafi przygotować i przedstawić krótką prezentację poświęconą wynikom realizacji zadania inżynierskiego polegającego na właściwym doborze maszyn lub środków przy realizowaniu danej technologii.
Potrafi przygotować, korzystając z różnych źródeł, opracowanie w języku polskim oraz obcym, na temat szczegółowego problemu z zakresu inżynierii rolniczej i leśnej.
Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.
Kompetencje:
Ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności i stan środowiska naturalnego, rozumie pozatechniczne aspekty tej działalności.
Ma świadomość postępowania w sposób profesjonalny identyfikując i rozwiązując problemy związane z wykonywaną pracą, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania dobra ogółu.
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role w tym kierować małym zespołem współpracowników.
Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, podstawy produkcji zwierzęcej, mechanika i wytrzymałość materiałów, części maszynTreści kształcenia:
Budowa, podstawy obliczeń oraz zasada działania i wykorzystanie maszyn stosowanych w produkcji zwierzęcej. Nowoczesne maszyny i urządzenia stosowane do przeróbki, przygotowania i zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, doju i chłodzenia mleka, pielęgnacji zwierząt.Literatura:
Szlachta J., Inżynieria produkcji zwierzęcej. Wrocław 2012.
Kowalik W. i inni. 1999. Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Wydawnictwo AR Lublin
Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Zb., Gaworski M. 2007. Dojarka mechaniczna. Pro Agricola Sp. z o.o.
Lipiński M. 2010. Bioinżynieria produkcji mleka surowego.Wydawnictwo UP w Poznaniu
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach. Egzamin pisemny i ustny (opcjonalnie),
Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań oraz obliczeń projektowych, ocena wykonanych projektów. Ocena ustnej prezentacji projektów. Analizy i interpretacji zebranych danych, ocena ustnej prezentacji
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do poprawności doboru maszyn i zastosowanych rozwiązań.
Uwagi: