Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20274o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Marta PasławskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma podstawową wiedzę w zakresie nowych tendencji i kierunków w inżynierii żywności, mając na uwadze głównie: bezpieczeństwo pracy, jakość produktu finalnego, oszczędność energii oraz ochronę środowiska. Potrafi nazywać, objaśniać i identyfikować pod względem użyteczności oraz charakteryzować wdrażane do praktyki wybrane urządzenia i operacje jednostkowe.
Umiejętności:
Student posiada umiejętność wyszukiwania, krytycznej analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji literaturowych i patentowych dotyczących inżynierii żywności. Potrafi oceniać, szacować i weryfikować rozwiązania dotyczące: suszenia i chłodnictwa żywności, technik membranowych, wykorzystania kolektorów słonecznych i pomp ciepła w przemyśle spożywczym, metod odzysku ciepła odlotowego oraz zapobiegania wybuchom pyłów w instalacjach przemysłu rolno spożywczego.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student wykazuje aktywną postawę i kreatywność w zdobywaniu wiedzy. Jest chętny do współpracy w zespole. Ma świadomość konieczności permanentnego dokształcania sięWymagania wstępne:
podstawowe wiadomości z inżynierii procesowej i ogólnej technologii żywności
Treści kształcenia:
Nowoczesne metody suszenia. Wytwarzanie nowych kompozycji produktów spożywczych. Techniki membranowe. Wykorzystanie kolektorów słonecznych i pomp ciepła w przemyśle spożywczym. Odzysk ciepłą odlotowego. Zapobieganie wybuchom pyłów.
Literatura:
Periodyki: Przemysł spożywczy, Chłodnictwo, Przemysł zbożowo-młynarski, Inżynieria rolnicza, Drying Technology, Materiały konferencyjne z zakresu Inżynierii przemysłu spożywczego, Branżowe biuletyny informacyjne, Prospekty firm produkujących aparaturę dla przemysłu rolno-spożywczego.
Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: