Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10164f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Wybrane zagadnienia ze standaryzacjiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna rolę standaryzacji i norm, ma ogólną wiedzę na temat standaryzacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie wybranych standardów, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami standaryzacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z standaryzacją.
Umiejętności:
Student po ukończeniu kursu umie korzystać z dokumentów standaryzacyjnych, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie dokumentów standaryzacyjnych związanych z jakością produktów spożywczych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania dokumentów standaryzacyjnych, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.
.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny standaryzacji, idea systemów standaryzacyjnych, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji związanych ze standaryzacją, europejski system ochrony produktów regionalnych (PDO/PGI) i tradycyjnych (TSG) jako specjalistyczna forma standaryzacji.Literatura:
1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 3. Miesięcznik “Normalizacja” Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, projektUwagi: