Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10038o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław J. PietrJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w agroekosystemach. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na wzrost i rozwój roślin. Potrafi wyjaśnić rolę czynników agrotechnicznych wpływających na aktywność drobnoustrojów glebowych. (R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05)
Umiejętności:
Student nabywa umiejętności prawidłowej oceny aktywność i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na wzrost i plonowanie roślin uprawnych jak również na środowisko. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w glebie oraz w produktach rolnych z wykorzystaniem zabiegów agrotechnicznych. (R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06) Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w glebie oraz ich wpływ na produkcję roślin. Docenia rolę drobnoustrojów zasiedlających rizosferę w kształtowaniu jakości płodów rolnych. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych dla ludzi, zwierząt i roślin oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w agroekosystemach (R1A_K04, R1A_K05, R2A_K06, R1A_K07)
Wymagania wstępne:
biochemia, botanika, chemia, biologiaTreści kształcenia:
Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb, procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnego stosowania nawozów mineralnych i organicznych oraz środków ochrony roślin. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin. Literatura:
1. E.A. Paul, F.E Clark "Mikrobiologia i Biochemia Gleb”, WUMCS, Lublin 2000
2. E. Wojtkowiak-Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010.
3. J. Baj, Z. Markiewicz , “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, Końcowy pisemny test zaliczeniowy wykładów (zasób wiedzy do 60%). Ocena końcowa - ćwiczeń (40%) oraz zaliczenie wykładów (60%) Uwagi:
W ramach ćwiczeń studenci przygotowują pisemne sprawozdanie z realizowanych ćwiczeń