Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10151f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Ekotrofolgia – Odżywianie Różnych Grup Zwierząt i CzłowiekaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab.Janusz OrdaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 – posiada wiedzę na poziomie ponad licealnym w zakresie różnic w składzie chemicznym pokarmu roślinnego i zwierzęcego w różnych warunkach środowiskowych [KB_W05, KB_W07];
W2 - zna podstawowe zależności ekologiczne w odżywianiu się zwierząt. Ocenia antropopresyjny wpływ człowieka jako konsumenta żywności na funkcjonowanie ekosystemów na kuli ziemskiej[KB_W7];
W3 – zna zasady zarządzania żywieniem człowieka [KB_W04]
Umiejętności:
Student:
U1 – sprawnie przeprowadza obliczenia posiłków dla różnych grup ludności [KB_U03];
U2 – objaśnia interakcje pomiędzy producentami a konsumentami różnego rzędu w ekosystemach [KB_U04]
U3 – posiada umiejętność przygotowania sprawozdania o sytuacji żywieniowej określonej osoby [KB_U18]
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 – jest wrażliwy na przyrodę i przejawia dbałość o jakość i przyszłość środowiska naturalnego [KB_K04]
Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Przekazanie podstawowych informacji na temat biochemii i fizjologii żywienia zwierząt i ludzi, zapotrzebowanie różnych gatunków i grup zwierząt oraz człowieka na składniki pokarmowe, charakterystykę grup i rodzajów pasz i pożywienia, zawartość substancji anty żywieniowych oraz podstawowych informacji na temat zaburzeń metabolicznych u ludzi i zwierząt.Literatura:
1.Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B./red./: Normy żywienia człowieka. PZWL. Warszawa 2011
2.Kunachowicz K i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL. Warszawa 2011
3.Robins Ch.T.: Wildlife feeding and nutrition. Academic Ptress. San Diego 1998
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne zaliczenie rozwiązanych na ćwiczeniach zadań. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału i rozwiązania zadania w terminie dodatkowym lub konsultacyjnym. Stopień zaliczenia wynika z oceny żywienia konkretnej osoby wykonanej jako praca własna. Przedmiot kończy się zaliczeniem ćwiczeń.Uwagi: