Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10044o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Chemia żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna GliszczyńskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna skład chemiczny żywności, charakteryzuje budowę i właściwości podstawowych składników żywności, opisuje i objaśnia interakcje między poszczególnymi składnikami żywności, tłumaczy wpływ przemian zachodzących w żywności na jej jakość, identyfikuje zagrożenia chemiczne w procesie produkcji i przechowywania żywności
Umiejętności
Student potrafi opracować proces izolowania określonego składnika żywności, interpretować uzyskane wyniki pod kątem czystości otrzymanego związku, potrafi kontrolować jakość żywności poprzez znajomość jej składu chemicznego oraz dobierać poszczególne składniki funkcjonalne do określonych produktów żywnościowych
Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych. Wymagania wstępne:
chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.Literatura:
1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry,
H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.
Metody oceny:
zaliczenie pisemne.Uwagi: