Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10040f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Użytkowanie Małych Przeżuwaczy (II)Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Piotr NowakowskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student nabywa poszerzonej (w stosunku do podstawowego przedmiotu) wiedzy o małych przeżuwaczach w perspektywie globalnej. Posiada znajomość biologii gatunków małych przeżuwaczy, które odgrywają rolę zarówno w światowej jak i niszowej produkcji zwierzęcej (owce - w tym szerstne, kozy, zwierzyna płowa, wielbłądowate nowego świata) oraz zna różne systemy produkcji stosowane w świecie.
Umiejetności: Student ma opanowane podstawowe metody chowu małych przeżuwaczy i potrafi dokonać porównania sprawności biologicznej jak i ekonomicznej różnych systemów produkcji małych przeżuwaczy w ujęciu globalnym (nie zawężonym tylko do warunków jednego kraju czy regionu).Kompetencje:
Student potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt oraz rozumie skutki utrzymywania małych przeżuwaczy w środowisku. Jest on przygotowany do organizacji i rekomendacji zrównoważonych systemów produkcji małych przeżuwaczy oraz docenia znaczenie nieustannego poszerzania wiedzy i umiejętności z tego zakresu.Wymagania wstępne:
Użytkowanie łąk i pastwisk, Podstawy żywienia zwierząt, Chów i hodowla małych przeżuwaczy – kurs podstawowyTreści kształcenia:
Właściwości biologiczne i znaczenie kóz; udomowienie i pochodzenie kóz; rasy kóz i ich użytkowanie mleczne, mięsne, wełniste i puchowe; rozród kóz i odchów koźląt; zachowanie się kóz i koźląt; kryteria wyboru kóz i kozłów do hodowli; żywienie kóz; koziarnia i jej wyposażenie. Biologia gatunków małych przeżuwaczy: danieli, jeleni, reniferów, lam, alpak w porównaniu do owiec i kóz; cechy behawioralne jako wynik interakcji gatunek/rasa – środowisko; baza paszowa i systemy żywienia małych przeżuwaczy na świecie; usługi małych przeżuwaczy na rzecz środowiska – pielęgnowanie krajobrazu; systemy produkcji małych przeżuwaczy; obliczanie biologicznej efektywności produkcji małych przeżuwaczy oraz wyliczanie wskaźników technologicznych i ekonomicznych dla różnych systemów chowu.Literatura:
Lasota-Moskalewska A. (2005) Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości. WUW, Warszawa;
Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E. (2011) Rasy zwierząt gospodarskich. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa;
Nowicki B, Chrzanowska J., Jamroz D., Pawlina E. (1999) Kozy – Chów, hodowla i użytkowanie. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa;
Patkowska-Sokoła B. (red.) (2000) Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR we Wrocławiu;
Przegląd Hodowlany (miesięcznik).
Wójtowski J. (red) (2013) Hodowla, chów i użytkowanie kóz. Wyd. UP w PoznaniuMetody oceny:
Metody oceny ćwiczeń : Systematyczne pisemne sprawdziany postępów w nauce na ocenę oraz ocena pracy projektowej. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie przedmiotu na podstawie średniej z uzyskanych ocen.
Oceny z pisemnych sprawdzianów postępów w nauce jako ocena postępująca oraz ocena pracy projektowej jako ocena kwalifikująca.Uwagi:
Fakultet zawodowy (semestr VI)