Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10179o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczegoKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Adam FigielJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa wiedzę w zakresie maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym.
Umiejętności:
Potrafi przygotować, opracowanie na temat technologii i maszyn przetwórstwa rolno-spożywczego,ma przygotowanie niezbędne do pracy w przetwórstwie rolno- spożywczym.
Kompetencje:
Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i produkcji żywności oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów. Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, technika cieplna Treści kształcenia:
Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza, Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.Literatura:
1. Strumiłło C. 1983: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa.
2. Glaser R. 1995. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
3. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994. Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka
4. Chwiej M. 1979: Aparatura przemysłu spożywczego. PWN Warszawa.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie sprawdzianów. Egzamin z wykładów.Uwagi: