Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10021o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Ergonomia i bezpieczeństwo pracy oraz ochrona własności intelektualnejKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 75Prowadzący:
Dr hab. Józef CieżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje wiedzę z zakresu zasad kształtowania stanowisk pracy, zwłaszcza występujących w środowisku pracy z uwzględnieniem fizycznych i psychicznych ograniczeń tkwiących w pracującym człowieku, umożliwiającą zrozumienie rodzajów i charakteru zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa ludzi wykonujących różnorodne prace , a w szczególności zagrożeń wynikających z niewłaściwego geometrycznego ukształtowania stanowisk pracy, zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych oraz zagrożeń wypadkowych. Ponadto student jest zapoznany z rodzajami i zakresem ochrony intelektualnej w kraju oraz z konwencjami międzynarodowymi ratyfikowanymi przez Polskę.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie zlokalizować oraz ocenić poziom istniejących zagrożeń związanych z pracą na różnych stanowiskach, a także wskazać środki prowadzące do ich wyeliminowania lub zmniejszenia. Ponadto student potrafi korzystać z dorobku intelektualnego innych bez naruszania prawa autorskiego.Wymagania wstępne:
Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowieka.Treści kształcenia:
Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej. Literatura:
1.Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997
2.Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992;.
3. Bridger R.S., Introduction to Ergonomics, CRC Press, Taylor&Francis Group, 2009Metody oceny:
Egzamin testowyUwagi: