Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20212f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Zasady Pracy Selekcjonera BydłaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Andrzej ZachwiejaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student:
W1- ma rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli zwierząt;
W2 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt;
W3 - ma zaawansowaną wiedzę dotyczącą kształtowania środowiska rolniczego poprzez hodowlę zwierząt;
W4 - ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu zwierząt;
W5 - wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w hodowli zwierząt;
W6 - Ma rozszerzoną wiedzę o ochronie bioróżnorodności zwierząt hodowlanych.
Umiejętności: Student:
U1 - Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej;
U2 - Samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu hodowli zwierząt;
U3 - Samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt. Potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt;
U4 - Posiada pogłębioną umiejętność modyfikacji stosowanych technologii w hodowli zwierząt;
U5 - Potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych;
U6 - Wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy hodowli i eliminować zagrożenia z wykorzystaniem oryginalnych rozwiązań.Kompetencje:
Student:
K1 - Rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie;
K2 - Potrafi kierować zespołem biorąc odpowiedzialność za wyniki jego pracy;
K3 - Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania;
K4 - Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt ;
K5 - Zna zasady tworzenia i prowadzenia przedsiębiorstwa hodowlanego w sektorze rolniczym lub w otoczeniu rolnictwa .Wymagania wstępne:
genetyka zwierząt, metody hodowlane, planowanie i organizacja hodowli, hodowla bydła, Treści kształcenia:
Organizacja hodowli bydła w Polsce. Ocena wartości użytkowej bydła. Szacowanie wartości hodowlanej. Elementy programu hodowli bydła mlecznego. Wystawy i aukcje zwierząt. Zadania selekcjonerów w tworzeniu i realizacji programów hodowlanych w tym programów oceny i selekcji buhajów Rola selekcjonera bydła mlecznego w gospodarstwie hodowlanym, współpraca z hodowcą, selekcja, dobór, poradnictwo. Literatura:
Regulaminy dotyczące zasad oceny typu i budowy oraz oceny użytkowości bydła. W trakcie realizacji zajęć przedstawiona zostanie aktualna, dostępna w przedstawionym zakresie, literatura tematyczna w periodykach krajowych i zagranicznych. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Na ćwiczeniach, w oparciu o 2 sprawdziany pisemne na ocenę oraz na podstawie bieżących postępów w nauce i aktywności (ustne wypowiedzi i zadania), zweryfikowana zostanie wiedza (W1-W6) oraz umiejętności (U1 -U6) i kompetencje (K1-K5). Studentów obowiązuje obecność na ćwiczeniach (w trakcie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). W przypadku nieobecności student zobowiązany jest do zaliczenia odpowiedniej części materiału w czasie konsultacji. Zaliczenie ćwiczeń następuje na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów.
Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje pisemny test w sesji egzaminacyjnej. Wiedza (W1, W2, W3, W4, W5, W6) zweryfikowana zostanie na wykładach na podstawie trwającego 45 minut testu. Jeśli test nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie zdawać go w terminie poprawkowym.Uwagi:
Fakultet uzupełniający semestr III