ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20212f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Zasady Pracy Selekcjonera Bydła
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Andrzej Zachwieja
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1- ma rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli zwierząt; W2 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt; W3 - ma zaawansowaną wiedzę dotyczącą kształtowania środowiska rolniczego poprzez hodowlę zwierząt; W4 - ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu zwierząt; W5 - wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w hodowli zwierząt; W6 - Ma rozszerzoną wiedzę o ochronie bioróżnorodności zwierząt hodowlanych. Umiejętności: Student: U1 - Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej; U2 - Samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu hodowli zwierząt; U3 - Samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt. Potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt; U4 - Posiada pogłębioną umiejętność modyfikacji stosowanych technologii w hodowli zwierząt; U5 - Potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych; U6 - Wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy hodowli i eliminować zagrożenia z wykorzystaniem oryginalnych rozwiązań.

Kompetencje: Student: K1 - Rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie; K2 - Potrafi kierować zespołem biorąc odpowiedzialność za wyniki jego pracy; K3 - Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania; K4 - Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt ; K5 - Zna zasady tworzenia i prowadzenia przedsiębiorstwa hodowlanego w sektorze rolniczym lub w otoczeniu rolnictwa .

Wymagania wstępne: genetyka zwierząt, metody hodowlane, planowanie i organizacja hodowli, hodowla bydła,

Treści kształcenia: Organizacja hodowli bydła w Polsce. Ocena wartości użytkowej bydła. Szacowanie wartości hodowlanej. Elementy programu hodowli bydła mlecznego. Wystawy i aukcje zwierząt. Zadania selekcjonerów w tworzeniu i realizacji programów hodowlanych w tym programów oceny i selekcji buhajów Rola selekcjonera bydła mlecznego w gospodarstwie hodowlanym, współpraca z hodowcą, selekcja, dobór, poradnictwo.

Literatura: Regulaminy dotyczące zasad oceny typu i budowy oraz oceny użytkowości bydła. W trakcie realizacji zajęć przedstawiona zostanie aktualna, dostępna w przedstawionym zakresie, literatura tematyczna w periodykach krajowych i zagranicznych.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Na ćwiczeniach, w oparciu o 2 sprawdziany pisemne na ocenę oraz na podstawie bieżących postępów w nauce i aktywności (ustne wypowiedzi i zadania), zweryfikowana zostanie wiedza (W1-W6) oraz umiejętności (U1 -U6) i kompetencje (K1-K5). Studentów obowiązuje obecność na ćwiczeniach (w trakcie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). W przypadku nieobecności student zobowiązany jest do zaliczenia odpowiedniej części materiału w czasie konsultacji. Zaliczenie ćwiczeń następuje na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje pisemny test w sesji egzaminacyjnej. Wiedza (W1, W2, W3, W4, W5, W6) zweryfikowana zostanie na wykładach na podstawie trwającego 45 minut testu. Jeśli test nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie zdawać go w terminie poprawkowym.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr III