Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10037o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Towaroznawstwo Surowców i Produktów Pochodzenia ZwierzęcegoKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH1 - W14, R1A_W05, InzA_W02, InzA_W04];
W2 - zna podstawowe technologie w produkcji surowców zwierzęcych [BH1 - W015, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02].
Umiejetności:
U1 - umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego [BH1 - U11, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08].Kompetencje:
K1 - ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości [BH1 - K07, R1A_K05, InzA-K01, InzA_K02].Wymagania wstępne:
Chów podstawowych gatunków zwierząt i pszczół.Treści kształcenia:
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.Literatura:
1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.
2. Jurczak F.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005.
3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998.
4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000.
5. Wojtacki M.: Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL Warszawa, 1988..Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
Systematyczne pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje w sesji egzaminacyjnej pisemny egzamin w formie opisowej (10 pytań). Egzamin trwa 90 min. Każde pytanie oceniane jest osobno (średnia stanowi ocenę końcową). Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: