ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20098f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Organizacja Produkcji Zwierzęcej w Unii Europejskiej
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Marian Kuczaj, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1 – jest w stanie wskazać i scharakteryzować obowiązujące uregulowania prawne dotyczące spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zdrowia publicznego ludzi, zwierząt gospodarskich, zdrowotności roślin oraz identyfikacji i rejestracji zwierząt; W2 – zna wymogi dobrostanu zwierząt oraz zasady BHP przy obsłudze i transporcie zwierząt, zna i charakteryzuje nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej zgodne z zasadami wzajemnej zgodności (cross compliance); W3 – posiada wiedzę na temat zasad uzyskiwania dopłat bezpośrednich z uwzględnieniem aktualnych wymogów prawnych; W4 – ma rozszerzoną wiedzę dotyczącą specyfiki hodowli zwierząt gospodarskich. Umiejętności: Student U1 – potrafi ocenić stan środowiska i zdrowia zwierząt w gospodarstwach rolnych objętych systemem płatności bezpośrednich oraz dobrać określone metody ich poprawy z wykorzystaniem zasad cross compliance; U2 – posiada umiejętność dostosowania stosowanych technologii w produkcji zwierzęcej do wymogów zasad wzajemnej zgodności oraz oczekiwań konsumentów; U3 – potrafi analizować i ocenić przestrzeganie wymogów cross complinace w zagrodzie oraz obliczyć punkty, jakie przypisuje się stwierdzonej niezgodności i oszacować procentową wielkość zmniejszenia płatności bezpośrednich.

Kompetencje: Student K1 – ma świadomość odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności dla konsumenta, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: szczegółowa hodowla zwierząt gospodarskich

Treści kształcenia: Zasady wzajemnej zgodności (cross compliance) w gospodarstwach rolnych a uzyskanie dopłat bezpośrednich, standardy w dziedzinie: ochrony środowiska, zdrowia publicznego ludzi, zdrowia zwierząt, zdrowotności roślin, identyfikacji i rejestracji zwierząt, dobrostanu zwierząt oraz dobrej kultury rolnej, nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej, zarządzanie stadem zwierząt i jakością produktów zwierzęcych, transport zwierząt gospodarskich.

Literatura: 1. Kuczaj M.: Hodowla bydła – Wymogi prawne WPR, Wyd. M. Kuczaj 2013; 2. Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, Wyd. AR Wrocław 2006; 3. Litwińczuk Z. (red.): Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących, Wyd. PWRiL Warszawa 2011; 4. Małysz J., Trziszka T.: Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej, Wyd. AR Wrocław 1998; 5. Broszura Cross compliance: www.arimr.gov.pl 6. http://www.agronews.com.pl, www.europa.eu, www.eur-lex.europa.eu, www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.mrr.gov.pl, www.wetgiw.gov.pl.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z: ustnych wypowiedzi (weryfikacja W1, W2, W3, W4, K1); testu pisemnego – 20 pytań (weryfikacja W1, W2, W3, W4, U2, U3); zajęć praktycznych w fermie bydła (weryfikacja U1, U3) oraz przygotowania projektu z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem zasad cross compliance (w terminie 2 tygodni) i przedstawienia go w programie multimedialnym (w czasie ok. 15 minut) (weryfikacja W1, W2, W3, W4). Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału (odpowiedź ustna na 2 pytania problemowe). Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń oraz pisemne zaliczenie testu (40 pytań). Czas trwania testu 45 minut. Jeśli test nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać w tej samej formie w terminie poprawkowym. Minimalny zasób wiedzy na zaliczenie wynosi 60%. W trakcie testu zostanie zweryfikowana wiedza (W1, W2, W3, W4). Studenci, którzy opanowali najlepiej treści programowe (minimum 80% dobrych odpowiedzi z testu) otrzymują certyfikat: „Spełnianie standardów w zakresie ochrony środowiska, zwierząt i konsumenta a uzyskanie płatności bezpośrednich”. Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr III