Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20100f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Biologia MlekaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Andrzej ZachwiejaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student :
W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka;
W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować;
W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować;
W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa;
Umiejetności: Student:
U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka;
U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie;
U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich;
U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować;
U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać.Kompetencje:
Student: K1 –Rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka;
K2 –ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji;
K3 –wykazuje umiejętność współpracy w zespole badań oraz analiz cech mleka.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, fizjologiaTreści kształcenia:
Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie. Literatura:
Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011
2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012
Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988
Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004.
Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005
Polskie Normy oceny jakości mlekaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń : Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen.
Zaliczenie przedmiotu: Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają Na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat z zakresu badań i analiz mleka. Uwagi:
Fakultet uzupełniający semestr I