Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00373o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Choroby zwierząt futerkowych (2014/15)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 15 / 0Prowadzący:
dr Tomasz PiaseckiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy
Student po zakończonym kursie:
a) identyfikuje czynniki etiologiczne wybranych chorób wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych zwierząt futerkowych.
b) opisuje objawy chorób występujące u poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych (lisy, norki, króliki i szynszyle)
c). proponuje i planuje podstawowe badania diagnostyczne zwierząt futerkowych
d) nabywa wiedzę teoretyczną na temat hodowli i chowu zwierząt futerkowych
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności
Student po zakończonym kursie:
a) wykonuje badania kliniczne oraz sekcyjne zwierząt futerkowych
b) pobiera materiał do badań laboratoryjnych od zwierząt futerkowych
c) nabywa umiejętności praktyczne pozwalające na prowadzenie działań profilaktycznych i leczniczych w hodowli i chowie zwierząt futerkowych
Kompetencje:
Student potrafi zaplanować działania profilaktyczne i lecznicze na fermie zwierząt futerkowychWymagania wstępne:
Diagnostyka weterynaryjna, mikrobiologia weterynaryjna, wirusologia weterynaryjna, farmakologiaTreści kształcenia:
Biologia i hodowla zwierząt futerkowych (lisy, norki, fretki, króliki, szynszyle). Choroby zwierząt futerkowych, zasady terapii, programy profilaktyczne dla poszczególnych gatunków, technika badania klinicznego, pobierania próbek do badań laboratoryjnych oraz podawania leków. Specyfika antybiotykoterapii roślinożernych zwierząt futerkowych.Literatura:
Harcourt-Brown F.: Textbook of Rabbit Medicine, 2004.
1. Gliński Z., Kostro K.: Podstawy hodowli lisów i norek, profilaktyka i zwalczanie chorób. PWRiL Warszawa, 2002
2. Kostro K, Gliński Z.: Choroby królików, podstawy chowu i hodowli. PWRiL Warszawa, 2005
Metody oceny:
Zaliczenie na prawach egzaminu, test, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.Uwagi: