Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20151f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Ekologiczne Systemy Żywienia ZwierzątKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
20 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W01- zna wartość pokarmową pasz pozyskiwanych z upraw ekologicznych.
W02 - Ma wiedzę dotyczącą bilansowania dawek pokarmowych w aspekcie wydalania azotu i innych składników oraz gazów jelitowych do środowiska .
W03- Wie jak stosować różne dodatki w żywieniu zwierząt oraz zna uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia.
W04- Zna metody konserwacji pasz bezpieczne dla środowiska.
Umiejetności: Student U01- Student właściwie dobiera odpowiednie gatunki roślin do uprawy metodami ekologicznymi i potrafi je wykorzystać przy bilansowaniu dawek pokarmowych dla zwierząt .
U02- Wykazuje znajomość metod oceny pasz konserwowanych i potrafi zinterpretować wyniki takiej oceny w aspekcie przydatności takich pasz w żywieniu zwierząt.
U03 – Potrafi zaprojektować i zaprezentować system żywienia wykorzystujący pasze pochodzące z upraw ekologicznych .Kompetencje:
Student K01- Ma świadomość konsekwencji społecznych wynikających ze stosowania nieprawidłowej technologii wytwarzania żywności w systemach ekologicznych.
K02- Potrafi identyfikować zagrożenie wynikające z niewłaściwego żywienia zwierząt i stosowania nieodpowiednio zakonserwowanych ekologicznie wyprodukowanych pasz.
K03- Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za skutki stosowania nieprawidłowych technologii produkcji i konserwacji pasz wyprodukowanych w warunkach ekologicznych oraz wykorzystywania wadliwych pasz w żywieniu zwierząt.Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia roślin i zwierząt Treści kształcenia:
Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia, użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń, drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne systemów żywienia. Literatura:
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005.
2. Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, Word Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.).Metody oceny:
Indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 9, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 9-15 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu. Obecność na wykładach, zaliczenie ćwiczeń. Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny semestr III PPiDŻ