ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20151f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Ekologiczne Systemy Żywienia Zwierząt
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 20 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W01- zna wartość pokarmową pasz pozyskiwanych z upraw ekologicznych. W02 - Ma wiedzę dotyczącą bilansowania dawek pokarmowych w aspekcie wydalania azotu i innych składników oraz gazów jelitowych do środowiska . W03- Wie jak stosować różne dodatki w żywieniu zwierząt oraz zna uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia. W04- Zna metody konserwacji pasz bezpieczne dla środowiska. Umiejetności: Student U01- Student właściwie dobiera odpowiednie gatunki roślin do uprawy metodami ekologicznymi i potrafi je wykorzystać przy bilansowaniu dawek pokarmowych dla zwierząt . U02- Wykazuje znajomość metod oceny pasz konserwowanych i potrafi zinterpretować wyniki takiej oceny w aspekcie przydatności takich pasz w żywieniu zwierząt. U03 – Potrafi zaprojektować i zaprezentować system żywienia wykorzystujący pasze pochodzące z upraw ekologicznych .

Kompetencje: Student K01- Ma świadomość konsekwencji społecznych wynikających ze stosowania nieprawidłowej technologii wytwarzania żywności w systemach ekologicznych. K02- Potrafi identyfikować zagrożenie wynikające z niewłaściwego żywienia zwierząt i stosowania nieodpowiednio zakonserwowanych ekologicznie wyprodukowanych pasz. K03- Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za skutki stosowania nieprawidłowych technologii produkcji i konserwacji pasz wyprodukowanych w warunkach ekologicznych oraz wykorzystywania wadliwych pasz w żywieniu zwierząt.

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia roślin i zwierząt

Treści kształcenia: Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia, użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń, drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne systemów żywienia.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005. 2. Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, Word Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.).

Metody oceny: Indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 9, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 9-15 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu. Obecność na wykładach, zaliczenie ćwiczeń.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny semestr III PPiDŻ