Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10014o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Anatomia Człowieka i Zwierząt Kierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Magdalena MoskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma ogólną wiedzę z zakresu anatomii zwierząt i człowieka.
Umiejętności: posiada umiejętność tworzenia prac pisemnych w języku polskim.Kompetencje:
Student rozumie potrzebę uczenia się, student potrafi pracować w grupie.Wymagania wstępne:
ZoologiaTreści kształcenia:
Układy: szkieletowy i mięśniowy wybranych gatunków zwierząt i człowieka. Splanchnologia opisowa wybranych układów (pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, moczowo-płciowego, nerwowego) u przedstawicieli wybranych gatunków ptaków i ssaków. Zagadnienia morfologiczne dotyczące pokrycia ciała (wytwory naskórka i skóry).Literatura:
1. Krysiak K., Kobryń H., Kobryńczuk F.: Anatomia Zwierząt (tom I ), PWN, Warszawa, 2006;
2. Krysiak K., Świeżyński K.: Anatomia Zwierząt (tom II ), PWN, Warszawa, 2006;
3. Kobryń K., Kobryńczuk F. Anatomia Zwierząt (tom III), PWN, Warszawa, 2006;
4. Plasota K.: Materiały do ćwiczeń z osteologii kręgowców, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 1983.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: dwa pisemne sprawdziany na ocenę. Prawidłowo wykonane i opisane rysunki wybranych preparatów anatomicznych. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczone ćwiczenia obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania zamknięte) w sesji egzaminacyjnej. Poprawa egzaminu ustna.Uwagi: