ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10014o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Anatomia Człowieka i Zwierząt
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Magdalena Moska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma ogólną wiedzę z zakresu anatomii zwierząt i człowieka. Umiejętności: posiada umiejętność tworzenia prac pisemnych w języku polskim.

Kompetencje: Student rozumie potrzebę uczenia się, student potrafi pracować w grupie.

Wymagania wstępne: Zoologia

Treści kształcenia: Układy: szkieletowy i mięśniowy wybranych gatunków zwierząt i człowieka. Splanchnologia opisowa wybranych układów (pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, moczowo-płciowego, nerwowego) u przedstawicieli wybranych gatunków ptaków i ssaków. Zagadnienia morfologiczne dotyczące pokrycia ciała (wytwory naskórka i skóry).

Literatura: 1. Krysiak K., Kobryń H., Kobryńczuk F.: Anatomia Zwierząt (tom I ), PWN, Warszawa, 2006; 2. Krysiak K., Świeżyński K.: Anatomia Zwierząt (tom II ), PWN, Warszawa, 2006; 3. Kobryń K., Kobryńczuk F. Anatomia Zwierząt (tom III), PWN, Warszawa, 2006; 4. Plasota K.: Materiały do ćwiczeń z osteologii kręgowców, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 1983.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: dwa pisemne sprawdziany na ocenę. Prawidłowo wykonane i opisane rysunki wybranych preparatów anatomicznych. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczone ćwiczenia obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania zamknięte) w sesji egzaminacyjnej. Poprawa egzaminu ustna.

Uwagi: