Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00278o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Dietetyka wet.(2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
8Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Agnieszka KurosadJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy.
Student po zakończonym kursie:
a) identyfikuje grupy produktów komercyjnych dla psów i kotów oraz diety weterynaryjne
b) analizuje zapotrzebowanie na składniki odżywcze u psów i kotów zdrowych oraz w konkretnych jednostkach chorobowych
c) wskazuje cechy charakterystyczne oraz zastosowanie diet weterynaryjnych
d) opisuje profilaktyczną i leczniczą dietę przygotowaną sposobem domowym
e) identyfikuje suplementy diety stosowane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wybranych chorób psów i kotów
f) wyjaśnia podstawowe pojęcia stosowane w toku postępowania dietetyczno-weterynaryjnego
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności.
Student po zakończonym kursie:
a) szacuje i określa niezbędne składniki diet leczniczych i profilaktycznych
b) samodzielnie przeprowadza tok postępowania dietetycznego w przypadku konkretnej jednostki chorobowej
c) określa niezbędne suplementy diety profilaktycznej i leczniczej
d) wyznacza dawki pokarmowe diet domowych i komercyjnych zgodnych z aktualnym zapotrzebowaniem zwierzęcia
Kompetencje:
Student określa postępowanie dietetyczne jako wspomaganie leczenia i profilaktyki chorób psów i kotówWymagania wstępne:
biochemia, fizjologia, żywienie, higiena paszTreści kształcenia:
Żywienie zdrowych psów i kotów. Żywienie psów i kotów w specyficznych stanach fizjologicznych. Żywienie psów i kotów chorych. Charakterystyka typów karm i diet domowych. Wybrane zagadnienia z żywienia koni.Literatura:
Żywienie zdrowych psów i kotów. Żywienie psów i kotów w specyficznych stanach fizjologicznych. Żywienie psów i kotów chorych. Charakterystyka typów karm i diet domowych. Wybrane zagadnienia z żywienia koni.Metody oceny:
uzyskanie min. 60% punktów podczas pisemnego zaliczania przedmiotuUwagi: