ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00288o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Higiena produktów poch. zwierz. II (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Adam Malicki-prof. UP
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie: a) opisuje procesy technologiczne stosowane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego c) identyfikuje obowiązujące wymagania higieniczne oraz przepisy prawne dla zakładów produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego d) analizuje zagrożenia związane z procesami technologicznymi stosowanymi przy produkcji żywności e) wyjaśnia zasady systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP) 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) określa zagrożenia związane z poszczególnymi procesami stosowanymi w przetwórstwie żywności zwierzęcego pochodzenia b) poddaje krytycznemu osądowi parametry technologiczne oraz wymagania higieniczne stosowane w zakładach przetwórstwa żywności c) interpretuje wyniki badań mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Kompetencje: a)rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie

Wymagania wstępne: anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, ustawodawstwo sanitarno-weterynaryjne

Treści kształcenia: Podstawowe zagadnienia dotyczące wszystkich procesów technologicznych występujących w przetwórstwie żywności, szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, analiza zagrożeń środków spożywczych, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi.

Literatura: Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywnośći pochodzenia zwierzęcego. Wyd.UWrocław; Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze, egzamin ustny/ pisemny po semestrze 10. Wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: Przedmiot trwa dwa semestry: Higiena produktów poch. zwierz. I i II. Realizowane są też zajęcia terenowe w zakładach przetwórstwa mięsnego.