Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00290o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Bezpieczeństwo pasz (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Jarosław BystrońJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy.
Student po zakończonym kursie:
a) wskazuje przepisy prawa dotyczące weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
b) identyfikuje w paszach obecność włókna, kokcydiostatyków, azotanów i azotynów; rozpoznaje pasze zafałszowane dodatkiem obcogatunkowego białka; identyfikuje w paszach obecność patogennych drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae, beztlenowe laseczki przetrwalnikujące, mykotoksyny; oznacza ogólną liczbę drobnoustrojów żywych oraz pleśni i drożdży;
c) opisuje etapy procesu technologicznego produkcji pasz i utylizacji ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności.
Student po zakończonym kursie:
a) stosuje przepisy prawa paszowego w ramach weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów zwierzęcych;
b) samodzielnie wykonuje podstawowe mikrobiologiczne i chemiczne badanie pasz;
c) określa zagrożenia dla zdrowia konsumenta związane z produkcją pasz pochodzenia zwierzęcego;
Kompetencje:
Student określa zasady współpracy w zakresie bezpieczeństwa pasz z producentami pasz i organami Inspekcji Weterynaryjnej.Wymagania wstępne:
prawo sanitarno-weterynaryjne, higiena żywności pochodzenia zwierzęcego Treści kształcenia:
Technologia produkcji pasz, utylizacja ubocznych produktów zwierzęcych, mikrobiologiczne i chemiczne zagrożenia w produkcji pasz, identyfikacja obcogatunkowych białek w paszach, prawo paszowe, nadzór i ocena sanitarno-weterynaryjna wytwórni pasz.
Literatura:
1.Kwiatek K.: „Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności” Puławy 2007;
2.„Weterynaryjna higiena pasz – wpływ mikotoksyn na funkcje przewodu pokarmowego” – monografia, materiały konferencyjne, Olsztyn, 2011;
3.Strony internetowe prezentujące aktualne przepisy prawa paszowego: eur-lex.europa.eu ; www.wetgiw.gov.plMetody oceny:
zaliczenie ustne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.Uwagi: