Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10278o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy EkonomiiKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
18 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Stanisław Minta Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W01 – ma ogólną wiedzę o rynku i jego funkcjonowaniu
W02 – definiuje popyt i podaż
W03 – zna podstawowe zagadnienia dotyczące inflacji, bezrobocia i cykli koniunkturalnych
W04 – ma wiedzę o specyficznych uwarunkowaniach ekonomicznych produkcji zwierzęcej i roślinnej
W05 – ma podstawową wiedzę o zasadach tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, w tym przydatnych w obszarze hodowli zwierząt
Umiejętności: Student U01 – potrafi uwzględnić aspekty ekonomiczne w projektach z zakresu hodowli zwierząt
U02 – potrafi wykonać proste kalkulacje kosztów, przychodów i zysków lub strat przydatne przy prowadzonej hodowli zwierząt
U03 – wykorzystuje zdobyte informacje rynkowe do dopasowania się w zmieniającym się otoczeniu gospodarczym wpływającym na hodowlę zwierząt
U04 – decyduje o skali produkcji oraz wyborze i zmianie profilu działalności w obszarze hodowli zwierząt Kompetencje:
Student K01 – rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie wpływu zjawisk ekonomicznych na produkcję zwierzęcą
K02 – prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy ekonomiczne związane z hodowlą zwierząt
K03 – ma świadomość ryzyka gospodarczego i jego wpływu na wykonywanie działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
K04 – potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy Wymagania wstępne:
podstawy matematykiTreści kształcenia:
Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych; specyfika gospodarki żywnościowej.Literatura:
1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań;
2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa;
3. Materiały uzupełniające: Prezentacje multimedialne z zakresu ekonomii dostępne na portalu ekonomicznym Narodowego Banku Polskiego (www.nbportal.pl).Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu:studentów uczestniczących w kursie obowiązuje pisemne zaliczenie (19 zamkniętych pytań testowych, 2 otwarte pytania testowe i 3 zadania) w sesji zaliczeniowej. Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli zaliczenie nie zostanie pozytywnie napisane w pierwszym terminie, student ma prawo ponownie je zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: