Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS20113o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Projektowanie systemów i linii produkcyjnych IKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Franciszek Molendowski, Dr inż. Jan BernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Nabywa szczegółową i praktyczną wiedzę na temat struktury systemu produkcyjnego oraz jego otoczenia, posiada podbudowaną teoretycznie wiedzę z zakresu procesów produkcyjnych i usług, projektowania systemów produkcyjnych, planowania zdolności produkcyjnych, projektowania i organizacji formy przepływu produkcji.
Umiejętności:
Potrafi zaprojektować wybrane systemy procesu produkcyjnego oraz usług, organizować oraz koordynować prace procesu produkcyjnego, nadzorować istniejące procesy i systemy produkcyjne i eksploatacyjne, zarządzać jakością i bezpieczeństwem procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwie, dokonać doboru systemów automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych.Kompetencje:
Rozumie znaczenie dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania systemów produkcji, ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne działalności w projektowaniu systemów produkcji, działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania prac przy realizacji systemów produkcji.Wymagania wstępne:
Podstawy zarządzania oraz organizacji.Treści kształcenia:
Systemy organizacji i procesów produkcji, metody i modele analizy struktury systemu produkcyjnego, zasady organizacji produkcji, planowanie i sterowanie produkcją, metody modyfikacji procesów produkcji, model funkcjonalny przedsiębiorstwa produkcyjnego, procesy dystrybucji.Literatura:
Karpiński T.: Inżynieria produkcji, WNT W-a 2004
Kubiński W: Inżynieria i technologia produkcji, AGH Kraków 2008
Werpachowski W: Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 2011
Bitkowska A. i inni: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie, DIFIN Warszawa 2011
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności wykonania projektu systemu i linii produkcyjnej przetwórni rolno-spożywczej oraz urządzeń do przetwórstwa.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat uzyskiwanych efektów z linii produkcyjnych do przetworzenia surowca rolniczego. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 3. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.Uwagi: