ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10053o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy Biotechnologii
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Renata Galek
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma wiedzę dotyczącą osiągnięć w ulepszaniu odmian dzięki wykorzystaniu technik z zakresu biotechnologii. Opisuje proces powstawania nowych gatunków, odmian na drodze łączenia różnych genomów i poliploidyzacji na przykładzie ewolucji pszenic. Zna korzyści płynące z wykorzystania markerów molekularnych do masowej selekcji (MAS) dla przyśpieszenia i ułatwienia identyfikacji pożądanych genotypów w procesie hodowli roślin. Zna potrzebę wykorzystania kultur in vitro do otrzymywania haploidów i linii podwojonych haploidów w usprawnianiu procesu hodowlanego. Ma wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej i potrafi korzystać z możliwości zwiększania wartości płodów rolnych na drodze uzyskiwania odmian GMO oraz widzi konieczność ochrony bioróżnorodności i agroekosystemów. Umiejętności: Student potrafi ocenić przydatność metod biotechnologicznych w tworzeniu nowych odmian roślin. Potrafi wykonać pod okiem opiekuna proste zadanie badawcze związane z zaindukowaniem kultur in vitro i wykorzystaniem markerów MAS w hodowli nowych odmian. Posiada umiejętność wykazania sposobów otrzymywania i wykorzystania w praktyce rolniczej roślin genetycznie zmodyfikowanych, potrafi zaproponować sposoby ich identyfikacji.

Kompetencje: Student ma świadomość stosowania metod z zakresu biotechnologii roślin i rozumie zmiany, które zachodzą na poszczególnych etapach rozwoju roślin. Pracując w grupie jest w pełni odpowiedzialny za powierzony mu sprzęt. Rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z GMO.

Wymagania wstępne: Chemia, botanika, genetyka

Treści kształcenia: W ramach prowadzonego przedmiotu zostaną studentom przedstawione osiągnięcia z zakresu biotechnologii roślin, ze szczególnym zwróceniem uwagi na korzyści płynące z zastosowania tych metod w hodowli roślin. Poznanie różnych technik stosowanych w kulturze in vitro i możliwości przyśpieszenia i uproszczenia selekcji, a także korzyści płynących ze stosowania markerów molekularnych (MAS) w praktyce rolniczej i ogrodniczej. Poznanie sposobów otrzymywania, identyfikacji i wykorzystania roślin genetycznie zmodyfikowanych.

Literatura: 1. Malepszy S. Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001. 2. Malepszy S. Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2009. 3. Woźny A., Przybył K. Komórki roślinne w warunkach stresu. Tom II. Komórki in vitro. Wyd. Naukowe UAM w Poznaniu, 2004. 4. Michalik B. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. PWRiL, 2009.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: zaliczenie laboratorium – raporty z ćwiczeń, kolokwia. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy, półotwarty w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 min.

Uwagi: