Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10053o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy BiotechnologiiKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Renata GalekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma wiedzę dotyczącą osiągnięć w ulepszaniu odmian dzięki wykorzystaniu technik z zakresu biotechnologii. Opisuje proces powstawania nowych gatunków, odmian na drodze łączenia różnych genomów i poliploidyzacji na przykładzie ewolucji pszenic. Zna korzyści płynące z wykorzystania markerów molekularnych do masowej selekcji (MAS) dla przyśpieszenia i ułatwienia identyfikacji pożądanych genotypów w procesie hodowli roślin. Zna potrzebę wykorzystania kultur in vitro do otrzymywania haploidów i linii podwojonych haploidów w usprawnianiu procesu hodowlanego. Ma wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej i potrafi korzystać z możliwości zwiększania wartości płodów rolnych na drodze uzyskiwania odmian GMO oraz widzi konieczność ochrony bioróżnorodności i agroekosystemów.
Umiejętności: Student potrafi ocenić przydatność metod biotechnologicznych w tworzeniu nowych odmian roślin. Potrafi wykonać pod okiem opiekuna proste zadanie badawcze związane z zaindukowaniem kultur in vitro i wykorzystaniem markerów MAS w hodowli nowych odmian. Posiada umiejętność wykazania sposobów otrzymywania i wykorzystania w praktyce rolniczej roślin genetycznie zmodyfikowanych, potrafi zaproponować sposoby ich identyfikacji.Kompetencje:
Student ma świadomość stosowania metod z zakresu biotechnologii roślin i rozumie zmiany, które zachodzą na poszczególnych etapach rozwoju roślin. Pracując w grupie jest w pełni odpowiedzialny za powierzony mu sprzęt. Rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z GMO.Wymagania wstępne:
Chemia, botanika, genetykaTreści kształcenia:
W ramach prowadzonego przedmiotu zostaną studentom przedstawione osiągnięcia z zakresu biotechnologii roślin, ze szczególnym zwróceniem uwagi na korzyści płynące z zastosowania tych metod w hodowli roślin. Poznanie różnych technik stosowanych w kulturze in vitro i możliwości przyśpieszenia i uproszczenia selekcji, a także korzyści płynących ze stosowania markerów molekularnych (MAS) w praktyce rolniczej i ogrodniczej. Poznanie sposobów otrzymywania, identyfikacji i wykorzystania roślin genetycznie zmodyfikowanych.Literatura:
1. Malepszy S. Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001.
2. Malepszy S. Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2009.
3. Woźny A., Przybył K. Komórki roślinne w warunkach stresu. Tom II. Komórki in vitro. Wyd. Naukowe UAM w Poznaniu, 2004.
4. Michalik B. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. PWRiL, 2009.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: zaliczenie laboratorium – raporty z ćwiczeń, kolokwia. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy, półotwarty w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 min.Uwagi: