Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10054o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Chemia ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna GliszczyńskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student wykazuje znajomość składu chemicznego żywności, budowy i właściwości podstawowych składników żywności; Ma wiedzę z zakresu interakcji między poszczególnymi składnikami żywności oraz wpływu przemian zachodzących w żywności na jej jakość; Wykazuje znajomość zagrożeń chemicznych w procesie produkcji i przechowywania żywności.
Umiejętności: Wykorzystuje metody analizy i oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w celu opracowania procesu izolowania określonego składnika żywności; Analizuje i interpretuje uzyskane wyniki pod kątem czystości otrzymanego związku; Wykazuje się znajomością poszczególnych składników funkcjonalnych do określonych produktów żywnościowych; Potrafi kontrolować jakość żywności poprzez znajomość jej składu chemicznego.Kompetencje:
Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane ze współpracą w zespole, wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów w grupie, jest świadomy zagrożeń w pracy w laboratorium chemii żywności, jest wrażliwy na nieprzestrzeganie norm związanych z obecnością substancji szkodliwych w żywności.Wymagania wstępne:
Chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.Literatura:
1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007.
2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996.
3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002.
4. Food Chemistry, H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004.
5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007.
6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: systematycznie na każdych zajęciach student pisze krótki sprawdzian z teoretycznego przygotowania do zajęć, ponadto po przeprowadzonych zajęciach przygotowuje sprawozdanie Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność.
Zaliczenie przedmiotu: Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, kartkówki, egzamin pisemnyUwagi: