Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10277o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Praktyka zawodowaKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
WIEDZA:
Student- praktykant nabywa praktyczną wiedzę z zakresu: podstaw prawnych powstania i funkcjonowania jednostki, analizy otoczenia, funkcji i zasobów jednostki organizacyjnej. Poznaje role i funkcje zarządzania realizowane przez menedżerów ds. finansowych różnych poziomów decyzyjnych.
UMIEJĘTNOŚCI:
Student - praktykant nabywa umiejętność analizy i oceny: otoczenia wyposażenia i wykorzystania zasobów skuteczności realizacji celów i funkcji przedsiębiorstwa oraz efektywności działalności jednostki organizacyjnej. Umie rozwiązywać problemy z zakresu planowania, organizowania, kierowania i motywowania pracowników i kontroli. Potrafi obsługiwać programy komputerowe wspomagające proces zarządzania jednostką organizacyjną.
Kompetencje:
Student- praktykant wykazuje zrozumienie wpływu czynników otoczenia na działalność jednostki organizacyjnej. W dyskusji z praktykami przedstawia własne propozycje rozwiązań problemów w zarządzaniu komórką organizacyjną. Właściwie wykorzystuje źródła informacji do rozwiązywania problemów decyzyjnych. Potrafi stosować zasady etyki zawodowej w pracy menedżera.Wymagania wstępne:
Ekonomia, Podstawy zarządzaniaTreści kształcenia:
Otoczenie prawne i ekonomiczne przedsiębiorstwa, strategie zarządzania, analiza i ocena zasobów i funkcji jednostki organizacyjnej, sporządzanie planów, struktury organizacyjne, wynagradzanie pracowników, kontrola wyników, obsługa programów wspomagających zarządzanie w jednostce organizacyjnej, zasady etyki zawodu menedżeraLiteratura:
1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008.
2. Godziszewski B., Haffer M., Stankiwicz M.J., Sudoł S.: Przedsiębiorstwo. Teoria i praktyka zarządzania. Wyd. PWE, Warszawa 2011.
3. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
4. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa.
5. Szymańska E.: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa 2007.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie sprawozdania z realizacji treści programowych praktyki oraz egzamin ustny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena znajomości obsługi programów komputerowych wspomagających zarządzanie finansami.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych:
ocena pracy indywidualnej i zespołowej, aktywności społecznej
Uwagi: