ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10277o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Praktyka zawodowa
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Student- praktykant nabywa praktyczną wiedzę z zakresu: podstaw prawnych powstania i funkcjonowania jednostki, analizy otoczenia, funkcji i zasobów jednostki organizacyjnej. Poznaje role i funkcje zarządzania realizowane przez menedżerów ds. finansowych różnych poziomów decyzyjnych. UMIEJĘTNOŚCI: Student - praktykant nabywa umiejętność analizy i oceny: otoczenia wyposażenia i wykorzystania zasobów skuteczności realizacji celów i funkcji przedsiębiorstwa oraz efektywności działalności jednostki organizacyjnej. Umie rozwiązywać problemy z zakresu planowania, organizowania, kierowania i motywowania pracowników i kontroli. Potrafi obsługiwać programy komputerowe wspomagające proces zarządzania jednostką organizacyjną.

Kompetencje: Student- praktykant wykazuje zrozumienie wpływu czynników otoczenia na działalność jednostki organizacyjnej. W dyskusji z praktykami przedstawia własne propozycje rozwiązań problemów w zarządzaniu komórką organizacyjną. Właściwie wykorzystuje źródła informacji do rozwiązywania problemów decyzyjnych. Potrafi stosować zasady etyki zawodowej w pracy menedżera.

Wymagania wstępne: Ekonomia, Podstawy zarządzania

Treści kształcenia: Otoczenie prawne i ekonomiczne przedsiębiorstwa, strategie zarządzania, analiza i ocena zasobów i funkcji jednostki organizacyjnej, sporządzanie planów, struktury organizacyjne, wynagradzanie pracowników, kontrola wyników, obsługa programów wspomagających zarządzanie w jednostce organizacyjnej, zasady etyki zawodu menedżera

Literatura: 1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008. 2. Godziszewski B., Haffer M., Stankiwicz M.J., Sudoł S.: Przedsiębiorstwo. Teoria i praktyka zarządzania. Wyd. PWE, Warszawa 2011. 3. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008. 4. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa. 5. Szymańska E.: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa 2007.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie sprawozdania z realizacji treści programowych praktyki oraz egzamin ustny. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena znajomości obsługi programów komputerowych wspomagających zarządzanie finansami. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i zespołowej, aktywności społecznej

Uwagi: