ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10068f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Składniki Biologicznie Czynne a Bezpieczeństwo Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Barbara Król
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna substancje biologicznie czynne występujące w paszach i materiałach paszowych oraz klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych; potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt; ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska; jest w stanie wskazać i wyliczyć optymalne dawki dodatków paszowych zwierających określone substancje biologicznie czynne; potrafi objaśnić wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego; Umiejętności: Student potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt; potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu; potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych; potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty.

Kompetencje: Student ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole; jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych; postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych; postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: fizjologia zwierząt, biochemia, mikrobiologia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia z elementami paszoznawstwa

Treści kształcenia: W ramach przedmiotu przedstawiona zostanie zawartość substancji biologicznie czynnych w surowcach paszowych, ich klasyfikacja, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenia dla zwierząt oraz ludzi wynikające z niewłaściwego podawania ich zwierzętom. Przedstawione zostaną wymogi dotyczące rejestracji dodatków, aktualny ich wykaz. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania pasz oraz stanu zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych ich bytowania a także wymagań konsumentów (jakość produktów pochodzenia zwierzęcego).

Literatura: 1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001 2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995 3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994 4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006 5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011 6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami 7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998 8. Materiały konferencyjne – Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu:Zaliczenie bez oceny. Student posiadając pozytywnie zaliczoną część ćwiczeniową uzyskuje zaliczenie przedmiotu. Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena aktywności i postępów w nauce ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej z ocen.

Uwagi: