ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10074f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Techniki Analizy Wody i Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr Magdalena Senze, dr inż. Monika Kowalska-Góralska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student wykazuje znajomość podstaw chemii organicznej, nieorganicznej oraz biochemii; Ma ogólną wiedzę o surowcach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego; Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego; Ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach. Umiejętności: Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadanie ba­dawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa i prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski; Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności; Wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego oraz stanu zdrowia zwierząt pod kątem bezpieczeństwa żywności; Posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych pod kątem jakości i bezpieczeństwa pozyskiwanych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Kompetencje: Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie; Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa żywności; Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role, zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych; Ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii wytwarzania żywności.

Wymagania wstępne: chemia, biologia

Treści kształcenia: Program zajęć obejmuje omówienie technik analitycznych obowiązujących w badaniach biologicznych i uwzględniających komponenty biotyczne (rośliny i zwierzęta) i komponenty abiotyczne (woda, gleba) środowiska. W ramach zajęć prowadzone są zajęcia terenowe w celu pobrania materiału badawczego pochodzącego ze środowiska oraz zajęcia laboratoryjne mające na celu przeprowadzenie analiz pobranych próbek.

Literatura: 1. Hus S.: Chemia wody, ścieków i gnojowicy, Wyd. AR we Wrocławiu 1995; 2. Falniowski A.: Techniki zbioru, utrwalania i konserwacji zwierząt, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego 2007; 3. Krzywy-Gawrońska E.: Analiza chemiczne gleb, nawozów i roślin, Wyd. AR w Szczecinie 2007; 4. Kajak Z.: Hydrobiologia-limnologia, PWN 2001; 5. Szczerbowski J. A.: Rybactwo śródlądowe, Wyd. Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 1993.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemne zaliczenie testowe z części wykładowej (20 pytań). Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli test nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Zaliczenie ćwiczeń: jedenpisemny sprawdzian na ocenę (na ostatnich zajęciach), oddanie jednego sprawozdania z wykonanych ćwiczeń, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.

Uwagi: