Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10031o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Analiza żywności IIKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Teresa OlejniczakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna techniki laboratoryjne oraz metody i aparaturę stosowaną w analizie żywności. Umiejętności: Studenci potrafią przeanalizować nową metodę, prawidłowo dobrać aparaturę pomiarową bazując na chemicznych i fizycznych właściwościach cukrów, tłuszczy, białek zawartych w żywności.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy): Student współpracuje w zespole i aktywnie zorganizuje stanowisko pracy związane z wykonywanym eksperymentem. Student jest świadomy konieczności przestrzega zasad BHP. Dba o aparaturę pomiarową obsługując ją zgodnie z instrukcjami.Wymagania wstępne:
chemia ogólna i organiczna, chemia żywności Treści kształcenia:
Chemiczne i fizyczne właściwości tłuszczów, cukrów, białek zawartych w żywności (mleku, mięsie, warzywach). Metody ekstrakcji, sączenia, destylacji, oczyszczania podczas przygotowania próbek w analizie produktów żywnościowych. Teoretyczne aspekty i praktyczne zastosowanie szeregu analitycznych technik w przemysłowych i badawczych laboratoriach wykorzystywanych w analizie produktów żywnościowych (chromatografia gazowa, spektrofotometria, polarymetria). Literatura:
1. Food analysis; S. Nielsen; An Aspen Publication; Gaithersburg 2003. 2. Metody analizy żywności; . J. Budsławski, Z. Drabent Wydawnictwo Naukowo-TechniczneWarszawa 1972. 3. Badanie jakości produktów spożywczych; M. Krełowska-Kułdas; Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne; Warszawa 1993.Metody oceny:
sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, egzamin ustnyUwagi: