Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10033o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Ogólna technologia żywnościKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. inż Tomasz Zięba prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student, po zakończonym toku nauczania: opisuje główne kierunki przetwórstwa rolno-spożywczego, definiuje pojęcia związane z operacjami jednostkowymi stosowanymi w przetwórstwie, definiuje i wyjaśnia procesy zachodzące podczas przetwarzania żywności, wymienia i opisuje parametry wpływające na intensywność prowadzonych procesów technologicznych oraz opisuje urządzenia stosowane w przetwórstwie. Umiejętności: Student, po zakończonym toku nauczania: zna wyposażenie laboratorium technologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy, potrafi obsługiwać urządzenia analityczne stosowane w ocenie jakościowej surowców i produktów spożywczych, umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić zabieg utrwalania żywności.
Kompetencje:
Kompetencje personalne i społeczne: Student, po zakończonym toku nauczania: ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, wykazuje odpowiedzialność za powierzony mu sprzęt, wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących podczas przetwarzania żywności oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta, rozumie ważność przestrzegania zasad higieny w procesie technologicznym. Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych. Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywnościTreści kształcenia:
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji. Literatura:
1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa 2000; 2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn 1996. Metody oceny:
egzamin ustny, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych, sprawdzanie obecności na zajęciach
Uwagi: