ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10037f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Składniki odżywcze w produktach i potrawach
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna wartość energetyczną i odżywczą produktów i potraw. Student zna międzynarodowe bazy danych o składzie produktów i potraw. Student objaśnia czynniki wpływające na zmiany składników odżywczych w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania żywności. Umiejętności: Student stosuje „Tabele składu i wartości odżywczej produktów i potraw” do oceny wartości odżywczej racji pokarmowych. Student wykorzystuje międzynarodowe i krajowe bazy danych o wartości odżywczej produktów i potraw. Student ocenia wartość odżywczą wybranych grup środków spożywczych.

Kompetencje: Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Wykorzystuje nabytą wiedzę w promocji prozdrowotnych zachowań w społeczeństwie. Student jest świadomy doskonalenia nabytych zdolności.

Wymagania wstępne: chemia żywności

Treści kształcenia: Zawartość składników odżywczych w produktach i potrawach. Międzynarodowe i krajowe, komputerowe bazy danych o składnikach odżywczych produktów i potraw. Wpływ procesów technologicznych i gastronomicznych, warunków przechowywania i dystrybucji na zawartość składników odżywczych w żywności.

Literatura: 1. Kunachowicz H. (red.): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL, 2012; 2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H: Zasady żywienia człowieka – podręcznik. Wyd. WSIP, 2010; 3. Kunachowicz H. (red.): Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. PZWL, 2005

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemny egzamin

Uwagi: