Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10037f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Składniki odżywcze w produktach i potrawachKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna wartość energetyczną i odżywczą produktów i potraw. Student zna międzynarodowe bazy danych o składzie produktów i potraw. Student objaśnia czynniki wpływające na zmiany składników odżywczych w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania żywności. Umiejętności: Student stosuje „Tabele składu i wartości odżywczej produktów i potraw” do oceny wartości odżywczej racji pokarmowych. Student wykorzystuje międzynarodowe i krajowe bazy danych o wartości odżywczej produktów i potraw. Student ocenia wartość odżywczą wybranych grup środków spożywczych.
Kompetencje:
Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Wykorzystuje nabytą wiedzę w promocji prozdrowotnych zachowań w społeczeństwie. Student jest świadomy doskonalenia nabytych zdolności.
Wymagania wstępne:
chemia żywnościTreści kształcenia:
Zawartość składników odżywczych w produktach i potrawach. Międzynarodowe i krajowe, komputerowe bazy danych o składnikach odżywczych produktów i potraw. Wpływ procesów technologicznych i gastronomicznych, warunków przechowywania i dystrybucji na zawartość składników odżywczych w żywności.Literatura:
1. Kunachowicz H. (red.): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL, 2012; 2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H: Zasady żywienia człowieka – podręcznik. Wyd. WSIP, 2010; 3. Kunachowicz H. (red.): Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. PZWL, 2005Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemny egzaminUwagi: