Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10038f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Wartość żywieniowa surowców i produktówKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna wartość żywieniową surowców i produktów. Student zna międzynarodowe bazy danych o składzie surowców i produktów. Student wyjaśnia czynniki wpływające na zmiany wartości żywieniowych: surowców w procesach produkcji oraz produktów podczas dystrybucji i magazynowania. Umiejętności: Student stosuje „Tabele składu i wartości odżywczej środków spożywczych” do oceny wartości odżywczych racji pokarmowych. Student wykorzystuje międzynarodowe i krajowe bazy danych o wartości żywieniowej produktów i potraw. Student ocenia i analizuje wartość żywieniową wybranych grup środków spożywczych.
Kompetencje:
Student wykorzystuje nabytą wiedzę w promocji prozdrowotnych zachowań w społeczeństwie. Student jest świadomy doskonalenia nabytych zdolności. Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.
Wymagania wstępne:
chemia żywnościTreści kształcenia:
Wartość żywieniowa grup produktów spożywczych. Komputerowe bazy danych o wartości energetycznej i odżywczej surowców i produktów. Wpływ procesów technologicznych i gastronomicznych, warunków przechowywania i dystrybucji na wartość odżywczą żywności.Literatura:
1. Kunachowicz H. (red.): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL, 2012; 2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H: Zasady żywienia człowieka – podręcznik. Wyd. WSIP, 2010; 3. Kunachowicz H. (red.): Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. PZWL, 2005Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemny egzamin
Uwagi: