ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10038f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Wartość żywieniowa surowców i produktów
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna wartość żywieniową surowców i produktów. Student zna międzynarodowe bazy danych o składzie surowców i produktów. Student wyjaśnia czynniki wpływające na zmiany wartości żywieniowych: surowców w procesach produkcji oraz produktów podczas dystrybucji i magazynowania. Umiejętności: Student stosuje „Tabele składu i wartości odżywczej środków spożywczych” do oceny wartości odżywczych racji pokarmowych. Student wykorzystuje międzynarodowe i krajowe bazy danych o wartości żywieniowej produktów i potraw. Student ocenia i analizuje wartość żywieniową wybranych grup środków spożywczych.

Kompetencje: Student wykorzystuje nabytą wiedzę w promocji prozdrowotnych zachowań w społeczeństwie. Student jest świadomy doskonalenia nabytych zdolności. Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.

Wymagania wstępne: chemia żywności

Treści kształcenia: Wartość żywieniowa grup produktów spożywczych. Komputerowe bazy danych o wartości energetycznej i odżywczej surowców i produktów. Wpływ procesów technologicznych i gastronomicznych, warunków przechowywania i dystrybucji na wartość odżywczą żywności.

Literatura: 1. Kunachowicz H. (red.): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL, 2012; 2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H: Zasady żywienia człowieka – podręcznik. Wyd. WSIP, 2010; 3. Kunachowicz H. (red.): Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. PZWL, 2005

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemny egzamin

Uwagi: