Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10312f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Prawo handloweKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Tańska-HusJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma wiedzę czym są spółki prawa cywilnego i prawa handlowego.
Zna zasady rejestru spółek prawa handlowego.
Ma wiedzę na temat regulacji prawa właściwego dla umów handlowych.
Umiejętności:
Posiada umiejętności prowadzenia działalności gospodarczej w formie spółki.
Posiada umiejętności praktyczne rejestracji spółek handlowych w KRS.
Posiada umiejętności sporządzania typowych umów handlowych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Potrafi prowadzić działalność gospodarczą w formie spółek prawa handlowego.
Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Źródła prawa handlowego. Podmioty prawa handlowego. Instytucje prawa handlowego. Wymogi formalne dotyczące podejmowania działalności gospodarczej. Ewidencja i rejestry handlowe. Spółka cywilna i spółki prawa handlowego. Postępowanie upadłościowe, układowe i naprawcze. Zawieranie i wykonywanie umów handlowych. Roszczenia i sposoby ich dochodzenia w kontraktach handlowych.Literatura:
Kruczalak K.: 2009Prawo handlowe. Zarys wykładu. Wydawnictwo prawnicze Lexis Nexis,.
Kruczalak K (red.) 2006 Prawo umów w obrocie handlowym. Wydawnictwo C.H.Beck,.
Koch. A., Napierała J.: 2007Prawo spółek handlowych. Kantor Wydawniczy Zakamycze,.
Jacyszyn A., Skory M.: 2001 Prawo spółek. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo „Park”.
Metody oceny:
Wiedza: kolokwium pisemne.
Umiejętności: ocena umiejętności wypełnienia wniosków o wpis prowadzenia działalności gospodarczej w KRS, ocena rozróżniania poszczególnych typów umów oraz ich praktycznego sporządzania.
Kompetencje społeczne: ocena poprawności interpretacji przepisów prawnych dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej w formie spółki, ocena pracy indywidualnej i w grupach.
Uwagi: