Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10140o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy produkcji zwierzęcejKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Maciej Adamski prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji.
Umiejętności:
Zna skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich. Nabył umiejętność analizy i oceny warunków chowu w aspekcie obowiązujących przepisów prawnych (cross compliance), zmierzających do podnoszenia jakości pozyskiwanych produktów zwierzęcych. Posiada umiejętność posługiwania się podstawową nomenklaturą zootechniczną w zakresie chowu zwierząt.Kompetencje:
Posiada zrozumienie zjawisk towarzyszących w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich. Zwłaszcza wpływu intensywności produkcji na: jakość produkowanej żywności; środowisko, zdrowie i dobrostan oraz produkcyjność zwierząt.Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości biologiczne.Treści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych.Literatura:
1. Litwińczuk, A., 2004, Surowce Zwierzęce – ocena i wykorzystanie, PWR i L, Warszawa.
2. Kołacz, R., Dobrzański, Z.., 2006, Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, WAR, Wrocław.
3. Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu.
4. Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt. Metody oceny:
Uwagi: