Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSN10294o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwemKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 9 / 0Prowadzący:
Dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą zarządzania przedsiębiorstwem w agrobiznesie. Potrafi samodzielnie analizować otoczenie działalności przedsiębiorstwa oraz formułować strategie zarządzania. Zna funkcje zarządzania: planowania i podejmowania decyzji, organizowania, kierowania i motywowania oraz kontroli. Ocenia efekty ekonomiczne działalności przedsiębiorstw.
Umiejętności:
Student nabywa umiejętność analizy otoczenia oraz oceny efektywności zasobów i funkcji przedsiębiorstwa. Umie rozwiązywać problemy z zakresu tworzenia przedsiębiorstwa, planowania, organizowania, motywowania pracowników i kontroli efektów ekonomicznych działalności przedsiębiorstwa. Potrafi rozwiązywać konflikty i prowadzić negocjacje oraz stosować zasady etyki menedżera.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje zrozumienie wpływu czynników makro i mikrootoczenia na działalność przedsiębiorstw. W dyskusji prowadzonej w zespole. rozwiązuje problemy powstające w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Właściwie dobiera źródła informacji do badań. Potrafi stosować zasady etyki zawodowej w pracy menedżera.
Wymagania wstępne:
EkonomiaTreści kształcenia:
Otoczenie prawne i ekonomiczne przedsiębiorstwa, strategie zarządzania, analiza zasobów i funkcji przedsiębiorstwa, planowanie, projektowanie struktur organizacyjnych, motywowanie pracowników, kontrola wyników, prowadzenie negocjacji, zasady etyki zawodu menedżera, systemy zarządzania przedsiębiorstwami. Literatura:
1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008.
2. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
3. Marek S., Białasiewicz M. jako red. nauk.: Podstawy nauki o organizacji. PWE, Warszawa 2008.
4. Strużycki M. jako red. nauk.: Zarządzanie przedsiębiorstwem wydanie II. Wyd. Difin, Warszawa 2004.
5. Szymańska E.: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa 2007.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów z treści kształcenia i pracy kontrolnej z opodatkowania działalności przedsiębiorstw,
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena rozwiązywania problemów decyzyjnych (zadań) na podstawie studium przypadku,
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych:
ocena pracy indywidualnej, aktywności w zespołach, udziału w dyskusjach na zajęciach.
Uwagi: