ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00385o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Higiena produktów poch. zwierz. I (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 9
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Adam Malicki-prof. UP
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: a)opisuje procesy technologiczne stosowane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego b)identyfikuje obowiązujące wymagania higieniczne oraz przepisy prawne dla zakładów produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego c)analizuje zagrożenia związane z procesami technologicznymi stosowanymi przy produkcji żywności d)wyjaśnia zasady systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP) Umiejętności: a)określa zagrożenie związane z poszczególnymi procesami stosowanymi w przetwórstwie żywności zwierzęcego pochodzenia b)poddaje krytycznemu osądowi parametry technologiczne oraz wymagania higieniczne stosowane w zakładach przetwórstwa żywności c)interpretuje wyniki badań mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Kompetencje: a)rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie

Wymagania wstępne: anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, ustawodawstwo sanitarno-weterynaryjne

Treści kształcenia: Podstawowe zagadnienia dotyczące wszystkich procesów technologicznych występujących w przetwórstwie żywności, szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, analiza zagrożeń środków spożywczych, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi.

Literatura: Molenda J. 2003. Zarys mikrobiologii żywności. Wyd. AR Wrocław; Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze, egzamin ustny lub pisemny po semestrze 10. Wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: Przedmiot trwa dwa semestry: Higiena prod. poch zwierz. I i II. Zajęcia terenowe odbywają się zakładach przetwórstwa mięsnego.