Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00385o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Higiena produktów poch. zwierz. I (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
9Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Adam Malicki-prof. UPJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
a)opisuje procesy technologiczne stosowane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
b)identyfikuje obowiązujące wymagania higieniczne oraz przepisy prawne dla zakładów produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego
c)analizuje zagrożenia związane z procesami technologicznymi stosowanymi przy produkcji żywności
d)wyjaśnia zasady systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP)
Umiejętności:
a)określa zagrożenie związane z poszczególnymi procesami stosowanymi w przetwórstwie żywności zwierzęcego pochodzenia
b)poddaje krytycznemu osądowi parametry technologiczne oraz wymagania higieniczne stosowane w zakładach przetwórstwa żywności
c)interpretuje wyniki badań mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Kompetencje:
a)rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, ustawodawstwo sanitarno-weterynaryjneTreści kształcenia:
Podstawowe zagadnienia dotyczące wszystkich procesów technologicznych występujących w przetwórstwie żywności, szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, analiza zagrożeń środków spożywczych, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi.Literatura:
Molenda J. 2003. Zarys mikrobiologii żywności. Wyd. AR Wrocław; Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, WarszawaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze, egzamin ustny lub pisemny po semestrze 10. Wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi:
Przedmiot trwa dwa semestry: Higiena prod. poch zwierz. I i II. Zajęcia terenowe odbywają się zakładach przetwórstwa mięsnego.