Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BSRS10016o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Mikrobiologia ogólnaKierunek:
Biotechnologia stosowana roślin Typ studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr małgorzta OksińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów, przeprowadzane przez nie procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych, oraz ich oddziaływanie na rozwój roślin i obieg pierwiastków w biosferze. Zna podstawowe pojęcia związane z biologią molekularną drobnoustrojów.
Umiejętności:
Student nabywa umiejętności oceny aktywność metabolicznej i występowania drobnoustrojów, oraz ich wpływu na wzrost i rozwój roślin. Zna specyfikę i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Umie przeprowadzić proste analizy badające ilościowy i jakościowy składu mikroflory różnych ekosystemów.
Kompetencje:
Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w glebie oraz ich wpływ na wzrost roślin, docenia rolę drobnoustrojów zasiedlających rizosferę. Ma świadomość znaczenia przestrzegania higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku, rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojówWymagania wstępne:
Chemia, BiochemiaTreści kształcenia:
Biologia wirusów oraz podstawowych grup drobnoustrojów. Rola zespołów mikroorganizmów jako czynnika kształtującego warunki zrównoważonego rozwoju, procesy transformacji substancji mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnej eksploatacji zasobów naturalnych z wykorzystaniem aktywności drobnoustrojów. Metaboliczne procesy prowadzone przez drobnoustroje jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin. Podstawy ekologii i genetyki mikroorganizmów.Literatura:
1. E. Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010.
2. J. Baj, Z. Markiewicz, “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009
3. P. Singelton, „Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie”
4. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, „ Mikrobiologia techniczna”
Metody oceny:
Obowiązkowe pisemne zaliczenie ćwiczeń; końcowy egzamin pisemny (zasób wiedzy do 60%).
Ocena końcowa - ćwiczeń (40%) oraz egzamin(60%)
Uwagi: