Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10144f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Innowacyjna technika i technologie rolnicze i ogrodnicze Kierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Franciszek MolendowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Nabywa wiedzę o związku między zastosowaniem innowacyjnej techniki oraz technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej a uzyskaniem produktu odpowiedniej jakości. Zna techniczne i technologiczne uwarunkowania zastosowania do produkcji rolniczej i ogrodniczej innowacyjnych rozwiązań środków technicznych. Nabywa wiadomości z zakresu polioptymalizacyjnych metod oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii w zależności od warunków realizacji procesu produkcji w gospodarstwie rolniczym i ogrodniczym.
Umiejętności:
Ocenia innowacyjność rozwiązań technicznych i technologicznych produkcji rolniczej i ogrodniczej przez zastosowanie polioptymalizacyjnych metod. Nabywa umiejętność wyboru oraz zaplanowania zastosowania innowacyjnej techniki i technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej w celu uzyskania optymalnych efektów produkcyjnych oraz uzyskania wysokiej jakości produktu finalnego.Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie i ogrodnictwie, ocenia zależności pomiędzy stosowaniem innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji rolniczej i ogrodniczej a uzyskiwaną optymalną efektywnością i jakością produkcji oraz ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje Docenia konieczność przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa użytkowania środków technicznych.Wymagania wstępne:
Podstawy informatykiTreści kształcenia:
Innowacyjna technika i technologie do produkcji rolniczej i ogrodniczej, metody oceny innowacyjności, metody doboru optymalnych maszyn i technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej, projektowanie optymalnych rozwiązań procesu produkcyjnego w rolnictwie i ogrodnictwie, ocena efektywności stosowania innowacyjnych rozwiązań.Literatura:
Opracowanie tematyki nauczania na CD.Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności zastosowania metody oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii do procesów produkcji rolniczej i ogrodniczej.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat efektów możliwych do uzyskania w wyniku stosowania innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji rolniczej i ogrodniczej. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 6. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 70%.Uwagi: