ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10058f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Żywność wzbogacana
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi definiować i opisywać żywność wzbogaconą, zna pojęcie fortyfikacji obligatoryjnej i dobrowolnej. Student formułuje czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności. Student nazywa witaminy i składniki mineralne, których dodawanie do żywności jest dozwolone, właściwie opisuje i tłumaczy wybór nośnika, formy i dawki substancji wzbogacanej. Wymienia i charakteryzuje rolę wzbogacania żywności w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa. Umiejętności: Student właściwie interpretuje pojęcie żywności wzbogacanej. Nakreśla i interpretuje dobór nośnika substancji dodawanej do żywności, łączy i ocenia celowość stosowania wzbogacania jako metodę przeciwdziałania niedoborom pokarmowym. Potrafi zinterpretować korzyści zdrowotne wynikające z fortyfikacji żywności, na przykładzie soli kuchennej, margaryn. Potrafi skrytykować uwarunkowania prawne wprowadzania tego typu żywności do obrotu w aspekcie hiperalimentacji.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student jest chętny do wyszukiwania przykładów żywności wzbogacanej. Jest zdolny interpretować potrzebę stosowania żywności wzbogacanej we właściwych grupach ludności z ryzykiem niedoborów żywieniowych. Postrzega relacje pomiędzy zapobieganiem chorobom dietozależnym a spożyciem żywności wzbogacanej. Jest wrażliwy na potrzeby żywieniowe ludzi w stanach odżywienia, jest kreatywny w rekomendowaniu danej żywności w zapobieganiu chorób.

Wymagania wstępne: żywienie człowieka I

Treści kształcenia: W wyniku procesu kształcenia student powinien poznać rodzaje żywności wzbogacanej, cele i potrzeby jej wprowadzania do żywienia osób z niedoborami pokarmowymi, korzystać z obowiązujących uwarunkowań legislacyjnych dotyczących żywności wzbogacanej.

Literatura: 1. ”Żywienie człowieka” tom 1, red. Gawęcki J, Wyd PWN, Warszawa, 2010 2. „Żywienie człowieka” tom 3, red. Gawęcki J, Wyd PWN, Warszawa, 2010 3. „Normy wyżywienia” Jarosz, M., Bułhak-Jachimczyk B., Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2008 4. „Praktyczny podręcznik dietetyki”, M. Jarosz, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010 5. „Podstawy żywienia i dieto terapia” red. Gajewska D, Wyd. Elsevier Urban and Partner, Wrocław, 2010

Metody oceny: ocena jest średnią arytmetyczną ocen z wiedzy i umiejętności oraz zaliczeniem kompetencji społecznych

Uwagi: