Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10059f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo surowców i produktów spożywczychKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna rolę towaroznawstwa, standaryzacji i norm, ma ogólną wiedzę na temat standaryzacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie wybranych standardów, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami standaryzacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z towaroznawstwem i standaryzacją.
Umiejętności: Student po ukończeniu kursu zna ideę towaroznawstwa oraz żywnościowe systemy standaryzacyjne, umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), zna systemy żywności regionalnej i tradycyjnej
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm w aspekcie towaroznawstwa, w tym również pod kątem przygotowania wniosków w ramach systemów żywności regionalnej i tradycyjnej.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny towaroznawstwa, standaryzacji i normalizacji, podstawy prawne systemu normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich, międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych lub czynnościami i metodami, żywność regionalna i tradycyjna w różnych systemach promujących żywność wysokiej jakości.Literatura:
1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009
2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Świderski F., wyd. 3, Wyd. SGGW, Warszawa 2010
Metody oceny:
egzaminUwagi: