Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10060o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Opakowania żywnościKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna Zimoch-KorzyckaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu opakowalnictwa produktów żywnościowych.
Opisuje podstawowe materiały, konstrukcje oraz techniki przetwarzania opakowań produktów spożywczych. Zna zasady projektowania i znakowania opakowań żywności oraz sposoby ich utylizacji.
Umiejętności: Student ocenia i dobiera odpowiedni materiał i formę opakowania oraz technikę pakowania dla produktów spożywczych oraz określa sposób utylizacji poszczególnych rodzajów opakowań produktów spożywczych
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Student ma świadomość możliwości występowania problemów związanych z interakcyjnym wpływem doboru opakowania i przechowywaniem żywności na zdrowie konsumenta oraz utylizacją opakowań i ich wpływem na środowisko naturalne.
Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Definicje i funkcje opakowań do żywności. Kryteria klasyfikacji. Przyczyny psucia żywności i możliwości przedłużenia jej trwałości. Przepisy prawne i zalecenia dotyczące opakowań do żywości. Znakowanie. Grafika, formy i wygląd. Opakowania zbiorcze. Opakowania i jednostki transportowe. Kryteria doboru materiałów opakowaniowych. Techniki i technologia pakowania żywności. Charakterystyczne sposoby pakowania. Opakowania a ochrona środowiska. Nowoczesne systemy pakowania żywności. Jadalne powłoki ochronne.Literatura:
1. Food packaging: principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,2013.
2. Food packaging technology. Coles R., McDwell D., Kirwan M.J., Blackwell Publishing, CRC Press, 2003
3. Opakowania żywności, Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food Technology, 1998
Metody oceny:
testowe zaliczenie wykładówUwagi: