Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10063o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Nowe rodzaje żywnościKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Karolina Łoźna Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o rodzajach nowej żywności, sposobie wytwarzania, zasadach wprowadzania na rynek, posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów, zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie, zna procedury wprowadzania nowej żywności do obrotu, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku.
Umiejętności: Student potrafi przygotować odczynniki niezbędne mu do przeprowadzenia analiz, potrafi zaplanować i zorganizować sobie stanowisko pracy, a także ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności, określić potrzebę suplementacji ich diety, potrafi scharakteryzować grupy środków, które stanowią nową żywność lub nowy składnik żywności, zna zasady ich stosowania, potrafi odnieść się do potrzeby wprowadzania nowej żywności na rynek.
Kompetencje:
Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na nowe produkty, ich znaczeniem dla organizmu człowieka oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny, ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane w zespole, postępuje zgodnie z zasadami etyki. Wymagania wstępne:
żywienie człowieka I, chemia żywnościTreści kształcenia:
Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wytwarzania, potrzeb produkcji, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych produktów klasyfikowanych jako nowa żywność, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.Literatura:
1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008
2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008
5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.
Metody oceny:
pisemny egzaminUwagi: