ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10064f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Żywność funkcjonalna
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Karolina Łoźna
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o rodzajach żywności funkcjonalnej, potrzebie wytwarzania, sposobie wytwarzania, zasadach wprowadzania na rynek, posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów, zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie, zna procedury wprowadzania, legislacji żywności funkcjonalnej, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku. Umiejętności: Student potrafi przygotować odczynniki niezbędne mu do przeprowadzenia analiz, potrafi zaplanować i zorganizować sobie stanowisko pracy, potrafi ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności oraz określić potrzebę wzbogacania diety, potrafi scharakteryzować grupy środków, które stanowią żywność funkcjonalną. Student zna zasady ich stosowania.

Kompetencje: Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na nowe produkty, ich znaczeniem dla organizmu człowieka oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny, ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane w zespole, postępuje zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: żywienie człowieka I, chemia żywności

Treści kształcenia: Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wytwarzania, potrzeb produkcji, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych produktów klasyfikowanych jako żywność funkcjonalna, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.

Literatura: 1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008 2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006 4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008 5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.

Metody oceny: pisemny egzamin

Uwagi: